Wat is scripofilie?

Waarom scripofilie verzamelen?

Het ontstaan van scripofilie?

Wat is scripofilie?

Scripofilie is de naam voor het verzamelen van oude obligaties en aandelen. Als zo'n een stuk waardeloos wordt (geen economische waarde meer heeft op de beurs of privaat aangehouden), dan wordt het scripofilie en herwint het zijn waarde als verzamelobject.

Waarom scripofilie verzamelen?

Een historische obligatie of aandeel is één van de weinige fysische bewijsstukken van de financiële en economische geschiedenis die kunnen verzameld worden.

Elk stuk heeft een verhaal te vertellen, zij het als stichtersaandeel van een nog bestaande grote multinationale onderneming, zij het als obligatie om oorlogen te financieren of als onderneming waar uw grootvader nog heeft gewerkt.

Veel van deze documenten zijn uitzonderlijk mooi ontworpen en gedrukt in verschillende kleuren. Oorspronkelijk was dit een manier om beleggers te overtuigen om te kopen, vandaag eenvoudigweg een genot voor het oog of een buitengewone wandversiering. Veel verzamelstukken hebben een veelzijdigheid aan illustraties en zijn ware kunstwerken, vaak vervaardigd volgens zeer hoge standaarden (lithografie of staalgravures), terwijl de de oudere exemplaren gedrukt zijn op kalfsperkament (velijn)

Bepaalde van de meest decoratieve stukken zijn ontworpen door bekende artiesten en weerspiegelen de kunststijl van de periode waarin ze werden uitgegeven (bvb. Art Nouveau/Jugendstil of Art Déco).

Er bestaan zelfs stukken met handtekeningen van beroemde zakenmensen of andere belangrijke historische personen (bvb. John D. Rockefeller, Thomas Edison, J.W. Goethe, A. Michelin,…).

Het is mogelijk historische aandelen uit allerhande industrieën terug te vinden. Het aantal uitgegeven stukken is echter altijd lager dan dat van vergelijkbare verzamelobjecten zoals munten, bankbiljetten en postzegels. Bijgevolg houden aandelen en obligaties als verzamelobject belangrijke investeringsmogelijkheden in. Omwille van informatisering (er worden nu bijna geen fysieke effecten meer uitgegeven) zullen deze documenten steeds zeldzamer worden.  Ook het aantal scripofilie-verzamelaars zal heel waarschijnlijk toenemen gedurende de komende jaren aangezien scripofilie in vergelijking met het verzamelen van postzegels, numismatiek, bibliofilie,… een veel recentere hobby is.

Door het verzamelen van historische aandelen en obligaties, leert u ook meer over financiën, geschiedenis en aardrijkskunde, technologie en industrie, terwijl u tezelfdertijd helpt de financiële en economische geschiedenis voor de toekomstige generaties te behouden.

 

Oorsprong van scripofilie

 

Terwijl beursmakelaars en beleggers reeds gedurende jaren aantrekkelijke aandelen willekeurig bijhielden, begon het ernstige verzamelwerk pas in de late jaren zeventig. De publicatie in 1976 in Duitsland van 2 catalogi met een overzicht en illustraties van obligaties uitgegeven door het pré-revolutionaire China en Rusland werd als het officiële startpunt beschouwd.

Twee jaar later hield de Times een wedstrijd om tot een naam voor deze nieuwe hobby te komen. De winnende inzending was “Scripophily”, een samentrekking van het Engelse woord “scrip” (vertegenwoordigt een eigendomsrecht) en het Griekse woord “philos” (houden van);

Eveneens in 1978 werd in Londen de International Bond & Share Society (IBSS) gesticht, die de eerste enthousiaste verzamelaars van over de hele wereld samenbracht.

Belangrijke verzamelingen begonnen vorm te krijgen in de tachtiger en negentiger jaren, in het bijzonder in West-Europa en de Verenigde Staten. Gedurende die periode is de hobby aanzienlijk gegroeid. Momenteel zijn er tienduizenden verzamelaars van over de hele wereld.